De verpersoonlijkte uitvaartkist

“Leg mij anders maar in een kartonnen doos hoor, ik ga toch de oven in: zonde van zo’n kist” zegt mijnheer Harmsen badinerend. We grinniken erom. Mijnheer Harmsen heeft mij uitgenodigd voor een gesprek over zijn uitvaartwensen. Mijnheer houdt alles graag sober want hij houdt niet zo van poeha. Daarin is hij helemaal van deze tijd. Uitvaarten gaan tegenwoordig niet meer persé volgens een vast stramien – als het even kan, krijgt elk onderdeel van de uitvaart een persoonlijke draai. En dat dat goed doet voor het rouwproces van de nabestaanden is al lang bewezen. Zo kun je ook met de uitvaartkist alle kanten op. Een blank houten kist leent zich bijvoorbeeld goed voor met stift of verf aangebrachte tekeningen of een laatste groet van de nabestaanden. Wilt u liever een afgewerkte kist dan is daar ook van alles in mogelijk al naar gelang de smaak van de overledene. Verschillende kleuren afwerkingen, een afbeelding van de Dom of het logo van FC Utrecht erop, alle mogelijke prints en materialen.

Bent u ook begaan met het lot van moeder aarde en kiest u voor een begrafenis? Dan is de nieuwste vinding misschien wel wat: een duurzame kist gemaakt van een product dat zelf goed opgenomen wordt door de natuur en er ook voor zorgt dat het lichaam wordt afgebroken tot organisch materiaal dat geen schade brengt.

Staat het idee van een kist u helemaal niet aan? Heef u dan al eens gedacht aan een mand van bamboe, zeegras of wilgentenen? Veel mensen vinden dat een mand wat vriendelijker oogt dan een kist. Nog wat zachter is de uitstraling van een lijkwade die de contouren van de overledene nog enigszins laat doorschemeren.

En dan zijn er nog allerlei mogelijkheden om de kist verder te verpersoonlijken. Je kunt een of meer van de schroefknoppen vervangen door een vlinder van hout die je eerst door de kinderen laat beschilderen. Voor kinderen is het fijn om in de periode voor de uitvaart iets te doen te hebben: zo zijn zij spelenderwijs toch betrokken bij de uitvaart van opa of oma.

Een ander voorbeeld is de bloemenband. Dat is een strook gekleurde stof die om de kist heen gaat en waarin door de belangstellenden meegebrachte bloemen kunnen worden gestoken. Met als resultaat een bloemenzee – bontgekleurd of in de lievelingskleur van de overledene.

Of u laat de kist bestickeren met mooie op bestelling gemaakte persoonlijke afbeeldingen.

En dan mijnheer Harmsen: die zal niet echt in een kartonnen doos worden gecremeerd – hij maakte maar een grapje. Zijn keus valt op een kist van eiken fineer: nog altijd één van de meest gekozen kisten in ons assortiment. Maar het kàn wel, een kartonnen doos. Er is zelfs een doos die je zelf in elkaar kunt vouwen volgens hetzelfde principe als een verhuisdoos.
Ik kan me voorstellen dat er na het lezen van dit artikel nog wel wat vragen zijn. Neem gerust contact met ons op als u behoefte heeft aan een gesprek over de mogelijkheden. Dat kan telefonisch: 030 262 22 44 of per mail: [email protected]

030 - 262 2244
Scroll naar boven