Melding bij overlijden

  • Wanneer u eraan toe bent, belt u als eerste de (huis)arts. Deze komt dan langs om het overlijden officieel vast te stellen.
  • Bij overlijden in het ziekenhuis of een zorginstelling nemen de verzorgers contact op met de arts. Pas na de vaststelling van het overlijden door de arts mag het lichaam door ons verzorgd worden.
  • Breng de naasten (familie en of vrienden) op de hoogte
  • Neem contact op met PCB Uitvaartzorg. In het eerste telefoongesprek met ons kunnen een aantal praktische zaken aan de orde komen. Deze vragen hoeven niet allemaal op stel en sprong beantwoord te worden, maar als u de antwoorden al heeft, is het wel goed om deze vast te delen:
  1. Waar mag de overledene verblijven tot aan de uitvaart?
  2. Wat voor kleding moet hij of zij aan? Ligt die kleding klaar?
  3. Waar liggen het identiteitsbewijs en de eventuele (verzekerings-)papieren?
  4. Is er sprake van een religie of levensbeschouwing? Is de voorganger op de hoogte van het overlijden?
  5. Zal het gaan om een crematie of om een begrafenis?
  6. Op welk moment zou u willen samenkomen met de uitvaartleider voor een gesprek over de uitvaart? Wie zal daarbij aanwezig zijn?

Laatste verzorging en opbaring

Onze eerste zorg is de laatste zorg voor uw dierbare. PCB Uitvaartzorg heeft een team ervaren en deskundige verzorgers klaar staan om hem of haar weer zo mooi mogelijk te maken.

Cremeren

De keuze voor cremeren of begraven is een heel persoonlijke en is ook vaak ingegeven door gevoelsmatige overwegingen. Sommige mensen voelen zich niet prettig bij het idee in de grond te belanden en kiezen daarom voor een crematie.

Begraven

Kiezen voor een begrafenis is kiezen voor plek waar je altijd naartoe kunt en die ruimte geeft voor rust, herinnering en bezinning.

Als de voorkeur uitgaat naar een begrafenis, moet er vervolgens een begraafplaats gekozen worden en het type graf.

Kist, mand en opbaarplank

Een kist is één van de meest aansprekende onderdelen van de uitvaart. Een alternatief voor een kist is een mand of opbaarplank. Een mand is een alternatief voor een kist en wordt op diezelfde manier gebruikt. Een draagbaar of draagplank is echt wat anders, hiermee wordt de overledene op een waardige manier naar het graf gedragen. De draagbaar wordt ook mee begraven of gecremeerd.

Vaak horen wij onze families zeggen: doe maar een standaardkist, hij gaat toch meteen de grond in. Prima natuurlijk. Als u behoefte heeft aan meer informatie over de diverse mogelijkheden, geven wij u die informatie graag. Dat kan zelf ’s avonds of ’s nachts: Wanneer u ons ook belt: wij staan u te woord en denken met u mee.

Rouwkaarten en rouwadvertentie

Wij hebben een uitgebreide collectie voorgedrukte kaarten met bloemen, landschappen, regionale markers, enzovoorts. We beschikken over moderne apparatuur waarmee wij snel en professioneel in eigen beheer drukwerk kunnen maken. Het is tevens mogelijk om een door u aangeleverde digitale foto te gebruiken. Het is belangrijk dat deze van hoge resolutie te is, voor een optimaal resultaat. Ook kunnen we samen op zoek gaan naar een ander beeld dat goed bij uw dierbare past. Denk bijvoorbeeld aan een foto van een beeldje waar uw dierbare aan gehecht was, een foto die uw dierbare ooit zelf heeft genomen of een beeld dat te maken heeft met een passie van uw dierbare. Heeft u heel specifieke wensen met betrekking tot de vormgeving, dan schakelen wij onze partner Style & Design in.

Xandra Smit – Style & Design

Rouwvervoer

Op de dag van de uitvaart wordt de overledene verplaatst van de opbaarlocatie naar de locatie van de uitvaartdienst. Dit gebeurt middels rouwvervoer. Soms zijn er op de dag van de uitvaart meerdere verplaatsingen. In een enkel geval is er niet één verplaatsing, omdat de overledene zich al bevindt op de locatie waar ook de uitvaartdienst zal plaatsvinden.
Er is van alles mogelijk op het gebied van rouwvervoer. Het meest gebruikte vervoermiddel is de rouwauto in de kleuren wit, grijs of zwart. Wij maken gebruik van o.a. de rouwauto’s van de firma Meijers uit Utrecht.

https://www.meijersrouwvervoer.nl/

Bloemen

Een uitvaart is. als het goed is. een weerspiegeling van de overledene. Bloemen kunnen dit aspect mede visualiseren.

Net als bij het drukwerk, de kist en het vervoer, kunnen wij u ook helpen bij het verzorgen van rouwbloemwerk. Wij werken naar volle tevredenheid samen met de Utrechtse bloemist Tom den Daas. Hij levert bloemen van zeer goede kwaliteit. 

Op de website van Tom den Daas kunt u inspiratie opdoen wat betreft het bloemstuk en eventuele linten. 

https://www.rouwwerk-utrecht.nl

Plechtigheid

Voor de begrafenis of crematie is er vaak een afscheidsplechtigheid. De inhoud en locatie bepalen mede de herinnering en steun die zo’n plechtigheid geeft aan de nabestaanden.

De invulling van zo’n afscheid kunt u, maar hoeft u niet alleen vorm te geven. Anderen die u hierin bij kunnen staan zijn naast de uitvaartleider, een predikant, pastor, humanistisch of funerair spreker, muzikanten of zangers. PCB Uitvaartzorg brengt u graag in contact met de juiste persoon in uw situatie.

Kosten uitvaart

PCB Uitvaartzorg is een coöperatie en werkt dus zonder winstoogmerk. Daarom betaalt u nooit te veel en kunt u rekenen op transparante tarieven. U kunt deze tarieven bij ons opvragen via het contactformulier of door ons te bellen.

Een uitvaartverzekering afsluiten is niet verplicht. Als u geen uitvaartverzekering heeft, doet u er wel verstandig aan om geld te reserveren voor de uitvaart. Dit kan bijvoorbeeld met een deposito bij PCB Uitvaartzorg. Wanneer u gebruik maakt van ons depositofonds is dat soms een hele (financiële) zorg minder voor uw nabestaanden.

030 - 262 2244
Scroll naar boven