De dagen tussen overlijden en de uitvaart

Buiten gaat het gewone leven verder, maar binnen niet.
Het is niet goed te beschrijven, zo uniek is de periode tussen een overlijden en de uitvaart. Nabestaanden noemen het een rollercoaster van emoties.

Je zou verwachten, dat je in die dagen vooral verdrietig bent, maar soms ligt het anders. Dan zijn er erg uiteenlopende gevoelens en deze wisselen zich ook nog eens in een snel tempo af. Verdriet omdat sommige dingen definitief voorbij zijn, boos omdat er andere verwachtingen waren, blij omdat het lijden nu eindelijk teneinde is, bang voor de toekomst.

De verhoudingen in de familie kunnen tijdens deze dagen opeens pijnlijk duidelijk worden. Ook daar kun je verdriet om hebben, of boos zijn, of bang. Bij PCB Uitvaartzorg kennen we helaas veel voorbeelden: Een zoon des huizes die weinig contact meer had met het ouderlijk huis, kan zich nu opeens doen gelden als zijnde de belangrijkste en meest belanghebbende. Een moeder die op haar sterfbed nog net aan haar dochter heeft laten weten dat de man die zij haar hele leven ‘papa’ noemde, niet haar biologische vader is.

Een nicht die bij binnenkomst in de ruimte apart gaat zitten van de anderen, want tja, zij was het zwarte schaap van de familie.

En dan…met al deze emoties en dubbele gevoelens, gaat men toch samen rond de tafel zitten om het afscheid vorm te gaan geven. Bij PCB Uitvaartzorg doen we er alles aan om nabestaanden op zo’n moment rust en tijd te bieden.  Ons uitvaartcentrum biedt die rust en wij nemen die tijd.

Terwijl de overledene in onze gekoelde ruimte verblijft, beginnen wij met de gesprekken over de inhoud en vorm van de uitvaart.
En terwijl we aan de grote lange tafel met elkaar de uitvaart proberen te ‘regelen’, kan een ieder even weglopen als de emotie teveel wordt. Er is volop ruimte om even in een andere kamer te gaan zitten, al dan niet nabij de overledene.

Benieuwd? Komt u dan vooral eens langs om kennis te maken met onze uitvaartleiders en met ons uitvaartcentrum. Wij zitten aan de Donaudreef in Utrecht. Daar is voldoende ruimte om gratis te parkeren.

En mocht u lid worden van onze PCB-vereniging, dan kost het uw nabestaanden niets om gebruik te maken van ons uitvaartcentrum, na een overlijden.

Dit lidmaatschap is gratis, u hoeft zich alleen maar aan te melden.

Belt u met PCB Uitvaartzorg: tel. 030 262 22 44 of [email protected]

030 - 262 2244
Scroll naar boven