Nog één keer….intens

En dan is daar dat moment waar de familie zo tegenop kan kijken: het sluiten van de kist, het definitief loslaten. Nog maar één keer kun je jouw geliefde aankijken, aanraken, kussen en vasthouden. Een intense gebeurtenis waar we als uitvaartleider vaak bij aanwezig zijn. Met medeleven zien we dan hoe families dit laatste moment samen beleven. Het is de laatste keer dat je jouw dierbare ziet en daarom een heel dierbaar moment.

Voordat de deksel op de kist wordt gelegd, kan de familie overwegen om de overledene nog iets mee te geven, bijvoorbeeld een foto, een brief of een tekening. In een brief kunnen dingen zijn opgeschreven die tijdens het leven onbesproken bleven. Een tekening kan aan de binnenkant van de deksel geplakt worden op ooghoogte zodat ‘opa de tekening kan zien’. Soms is er een gebed en/of wordt een tekening gemaakt op de deksel van de kist.

Het is ook mogelijk dat de familie iets als herinnering wil bewaren: naasten knippen een lok van het haar van de overledene en doen dit in een klein doosje.

Vlak voor het sluiten van de kist kan de trouwring van de vinger worden geschoven. Het kan ook andersom. De trouwring van de partner wordt dan aan de vinger van de overledene geschoven. Een en ander heeft te maken met de symbolische betekenis die sommige mensen hieraan geven.

Er worden mooie laatste woorden gesproken. Het sluiten van de kist is praktisch gezien een eenvoudige handeling. Het deksel wordt langzaam over de kist geschoven en de sluitschroeven worden aangedraaid. Emotioneel gezien wordt het meestal als een ingrijpende, maar mooie, handeling ervaren.

De uitvaartleider doet nu een stapje naar achteren om nabestaanden de ruimte te geven voor hun verdriet. Dan staat de uitvaartleider even niet in de kring van de naasten. Op enig moment is het dan zover. De uitvaartleider vraagt de aanwezigen of het goed is zo en wordt uitgelegd wat de bedoeling is.

Het sluiten van de kist is een emotioneel moment, een volgende stap in het afscheid, het laten gaan, en hier wordt dan ook alle tijd voor genomen.

Iedereen beleeft het sluiten van de kist op zijn eigen manier. De familie is samen, maar vaak voelt ieder zich toch eventjes alleen met zijn of haar dierbare. Een gebeurtenis die je nooit meer vergeet, in troostende verbondenheid en intimiteit.

Als de kist eenmaal is gesloten, worden met elkaar de juiste bloemen erop gelegd. Daarna is er vaak ruimte voor ontspanning, het beladen moment is klaar. Aanwezigen houden elkaar vast, zoeken troost bij elkaar …

Eén van de moeilijkste momenten is voorbij, nog een paar te gaan…..

Wilt u meer weten over het sluiten van de kist of andere aspecten van een uitvaart? Neemt u dan gerust met ons op via 030-262 22 44 of per email: [email protected]

030 - 262 2244
Scroll naar boven