Goed voorbereid of kop in het zand?

Ooit zag ik een documentaire waarin een aantal bewoners van een hospice werden gevolgd. Een van de geportretteerden had zich neergelegd bij zijn naderend einde. Zijn enige resterende levensdoel was het tot in de puntjes regisseren van zijn uitvaart. Hij had zelfs al de tekst van de rouwkaart bedacht. En toen knapte hij op. Bij binnenkomst in het huis was zijn levensverwachting drie maanden geweest – een voorwaarde voor opname in het hospice. Zijn huis was verkocht, zijn inboedel naar de kringwinkel gebracht, maar die termijn verstreek. Uiteindelijk was hij niet meer terminaal en moest hij het hospice verlaten. Een enkele keer gebeurt dat. U kunt zich een beeld vormen van de uitdagingen waar je je dan voor gesteld ziet. Genoeg om een column over te vullen, maar ik wilde het nu ergens anders over hebben.

Even terug naar die rouwkaart. Ik zal nooit vergeten hoe deze man de aanhef voorlas waarin hij zichzelf namens zijn nabestaanden roemde. “Trots en met grote bewondering voor de kracht en de waardigheid waarmee hij met zijn ziekte omging..”. Woorden van die strekking. Een aardig staaltje van regeren over je graf heen. Kan. Maar er valt ook wat voor te zeggen om je nabestaanden zelf uiting te laten geven aan hun verlies. Al was het maar omdat je hen hiermee de kans geeft een goede start te maken met hun rouwverwerking.

Helemaal aan het andere uiteinde van het spectrum staat de persoon die er niet aan wil en z’n kop in het zand steekt. Deze persoon zal helemaal niets regelen en geen wensen vastleggen. De nabestaanden tasten in het duister en komen voor hoge onverwachte kosten te staan.

Het staat u natuurlijk vrij hoe u het aanpakt, maar desgevraagd zouden wij adviseren de gezonde middenweg te zoeken die bij u past. Ga voor uzelf na hoe bepalend u wil zijn en in hoeverre u uw nabestaanden wil ontlasten en leg vast wat uw wensen zijn. Ga daarover ook in gesprek met uw nabestaanden. Komt u er zelf niet helemaal uit, zou u graag wat ondersteuning hebben zodat u geen aspect over het hoofd ziet, of zoekt u inspiratie voor de vormgeving van uw uitvaart, bel ons dan voor een afspraak voor een gesprek over uw uitvaartwensen. Wij praten u bij over alle (nieuwe) mogelijkheden en denken met u mee.

Na het gesprek sturen wij u een verslag van het besprokene tezamen met een kostenoverzicht. Zo weet u meteen of u financieel nog iets zou moeten regelen. Bij interesse vertellen wij u in het gesprek ook alles over ons depositofonds waarin u de uitvaartkosten vast kunt parkeren zodat uw nabestaanden op dat vlak niet voor onaangename verrassingen komen te staan.

030 - 262 2244
Scroll naar boven