Last Post

Afgelopen maand mocht ik namens PCB Uitvaartzorg een uitvaart begeleiden van een oud-politieman. Hij had tijdens zijn leven trombone gespeeld binnen het muziekkorps van de politie. Op het moment dat de muzikanten hoorden van zijn overlijden, was het vrij snel duidelijk: Zij zouden een muzikale bijdrage leveren aan de uitvaart.

En wat was het mooi! In de kleine zaal was het overweldigend om het korps te horen en ook te zien spelen. Maar het mooiste moest nog komen en dat was op de begraafplaats.

Vlakbij het graf stelde één trompettist zich bescheiden op. En liet vervolgens alle bescheidenheid varen toen hij het teken kreeg dat hij de Last Post ten gehore mocht brengen.

Wauw, wat indrukwekkend! Ik heb het niet gecontroleerd, maar weet zeker dat dit voor iedereen een zgn. kippenvelmomentje was.

Mocht er ooit iemand mij om advies vragen over wel of geen trompet aan het graf, dan zou ik zeggen: Doen!

Tot slot: Er is een belangrijk verschil tussen de Last Post en het blazen van het Taptoe-signaal. Inmiddels heb ik gemerkt dat dit door elkaar gebruikt en geblazen wordt.

Het taptoe-signaal, wat soms ten onrechte de Last Post wordt genoemd, wordt jaarlijks op 4 mei gespeeld en klinkt daarom vertrouwd en dat is op zich al heel fijn!

Benieuwd naar meer informatie hierover?
Kijk dan eens bij: The Last Post, Signaal Taptoe en de Dodenherdenking | Historiek

Taptoe-signaal:

Voor mij maakt het niet uit, ik vind beide muziekstukken erg mooi en velen met mij!

030 - 262 2244
Scroll naar boven